Fremtidsrettede prosjekter vant designpris

Bygården Kristian Augusts gate 13 i Oslo, studentbyen Moholt 50|50 og oppstartsbedriften reMarkable stakk av med DOGA Hedersmerket under prisutdelingen 11 mars.

– Det foregår utrolig mye bra innen norsk arkitektur og design som må løftes frem for at andre skal lære. Disse prosjektene har evne til å tenke nytt, påpeker DOGA i en pressemelding.

DOGA Hedersmerket er Norges aller gjeveste pris for arkitektur og design.

– Her har vi to knallsterke og fremtidsrettede arkitekturprosjekter som begge scorer høyt på bærekraft og sirkulær tankegang, i tillegg til et designprosjekt som løfter et norsk nettbrett helt opp i verdenstoppen på forbrukerelektronikk. Vi snakker om tre svært fortjente hedersvinnere, uttaler Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

Prisutdeler var næringsminister Iselin Nybø, og hun poengterte at disse prosjektene tilfører en unik verdi til omgivelsene.

– De viser at design og arkitektur lønner seg, og de viser vei til bærekraftige løsninger.

Ambisiøst ombruksprosjekt

Da eiendomsselskapet Entra kjøpte Kristian Augusts gate 13, et beskjedent kontorbygg på Tullinløkka, var det nok ingen som trodde at dette skulle bli en ledestjerne for fremtidens sirkulære byggebransje. Faktisk var det ikke en gang avgjort om huset skulle stå eller rives.

Foto av KA 13
KA 13 er renovert etter sirkulære prinsipper. Foto: Adam Stirling

Entra og Mad arkitekter satte seg ambisiøse mål om å renovere kontorbygget etter sirkulære prinsipper, ved hjelp av ombruk og gjenbruk av materialer og bygningsdeler.

Det er hentet inn bygningsdeler fra mer enn 25 donorbygg.

LES OGSÅ: Katharina Th. Bramslev: Økende interesse for grønne bygg

I dag har bygget blitt et referanseprosjekt for sirkulær og bærekraftig byggeskikk.

Kristian Augusts gate 13 tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi vi trenger slike banebrytende prosjekter. Vi er ikke i tvil om at dette prosjektet har potensial til å endre bransjen. Byggherre, arkitekter og rådgivere skal ha mye skryt for arbeidet som er lagt ned gjennom hele prosjektet. De har valgt største motstands vei og jobbet beinhardt for å få dette viktige pionerprosjektet opp og stå, skriver juryen i sin kjennelse.

LES MER HER: Gjenbruk av materialer i arkitektur

Studentbolig i massivtre

Da Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skulle bygge nye studentboliger i Trondheims største studentby, Moholt, ønsket de samtidig å etablere en ny beste praksis for bærekraftige studentboliger.

Foto av Moholt
Moholt 50|50 er et fortettings- og bydelsprosjekt rundt Trondheims største studentby som har vært med på å gjøre Norge ledende innen bygging i massivtre. Foto: MDH Arkitekter

MDH Arkitekter ble engasjert, og sammen med Sit gikk de inn i en tverrfaglig prosess som har bidratt til en betydelig kunnskapsheving blant norske arkitekter, rådgivere, entreprenører og leverandører når det kommer til bygging i massivtre.

Resultatet er en studentby der alle bygningene er passivhus bygget i massivtre, og der energien hentes fra et eget nærvarmeanlegg. Gode og mange møtesteder og få og korte korridorer er med på å fremme fellesskap og sosialt samvær. Moholt 50|50 ble reist i perioden 2014–2019, og rommer 632 studentboliger, barnehage, aktivitetshus og bydelsbibliotek.

Toneangivende innovasjon

reMarkable og drømmen om å gjenerobre digitale flater i papirets navn ble startet av Magnus Wanberg i 2013. Han fikk raskt en designer og en utvikler med seg på laget. reMarkable 1 ble lansert i 2016 og oppnådde en av de mest suksessrike forsalgskampanjene fra en europeisk oppstartsbedrift noensinne.

Foto av nettbrett
reMarkable 2 er verdens tynneste nettbrett som gjenskaper opplevelsen av papir. Foto: Susann Daljord

Til tross for suksessen med det første nettbrettet, hadde ikke det norske oppstartsselskapet noe hastverk med å få nye modeller ut på markedet. I stedet satte reMarkable i gang en svært omfattende, tverrfaglig utviklingsprosess, der teknologer, produktdesignere, interaksjonsdesignere, ingeniører, logistikkeksperter, markedsførere og økonomer jobbet sammen for å skape en enda tynnere, raskere og enklere versjon av nettbrettet som skal gjøre oss alle litt klokere og mindre stresset.

reMarkable 2 ble lansert i 2020, og har blant annet blitt utpekt av toneangivende Time Magazine til én av fjorårets store innovasjoner.

Siste innlegg

Foto av Lighthouse Aarhus

Lighthouse – verdens beste høyhus er av glass

Med sine 142 meter er Lighthouse Danmarks høyeste bygning. Glassfasadene gjør dette til et enestående og ikonisk prosjekt, og et eksempel på hvordan man...