Fra soverommet, sittegruppen eller kjøkkenet i den nye speilhytta har man utsikt i alle retninger. Selv når du står og dusjer på badet kan du se ut over Sognefjorden.
Tekst: Therese Myklebust. Foto: Laila Gjørven og privat.
Trenden med minihytter fortsetter, og det dukker opp stadig nye varianter av de små, kompakte hyttene som gir mulighet til å leve komfortabelt og naturnært.
På Nes Gard i Luster i Sogn har de investert i en hytte av speilglass.
– Gjestene har vært veldig fornøyde. Det er en veldig stilig glasshytte, både utvendig og innvendig, sier Anders Månum.
Glassene speiler omgivelsene rundt, og på dagen er det ikke mulig å se inn i hytta. Er det er veldig mørkt ute og lys innvendig, kan man så vidt skimte inn.
Det er montert plissegardiner fra gulv til tak som gir mulighet for skjerming.
– Det dukker stadig vekk opp unike overnattingssteder. Det jeg tror setter prikken over i-en her er naturen og omgivelsene rundt. Den er vanskelig å kopiere. Selv om jeg vokste opp her, blir jeg aldri lei. Du ser ut over Sognefjorden med snødekte fjell på andre siden, samt Feigefossen, et av Norges største fossefall.
Hytta er 6,3 meter lang, 3,1 meter høy og litt under 20 kvadratmeter. Den veier rundt 5 000 kg, og er beregnet for to personer.
Månum sjekket med produsenten om speilglassene ville utgjøre noen fare for dyr og fugler. Tilbakemeldingen var at speil- glassene reflekterer enhver bevegelse på lang avstand, og at refleksjonene vil skremme bort fugler.
Wow-faktor
For tjue år siden tok foreldrene til Anders Månum over gården, og gjorde den om til et gårdshotell.
– Da det begynte å tvinge seg frem et generasjonsskifte, pekte alle på meg, sier Månum.
Han var godt etablert i Oslo med både jobb og leilighet, og synes det var et stort steg å skulle ta over på egen hånd.
– Jeg fikk med meg Lise, en god venninne og kollega. Sammen startet vi et nytt driftsselskap. Som en yngre generasjon har vi et litt annet syn på hva vi synes er viktig, spennende og interessant, både for oss selv og for de kundegruppene vi ønsker å satse på.
De starter med et luksusproblem; det er stort sett fullt belegg på gårdshotellet.
– Vi har så mye plass her. Vi ønsket å utvide, men ikke med et ordinært gjestehus for å få flere sengeplasser. Vi ville heller skape noe unikt med wow-faktor.
Løsningen ble en fiks ferdig speilhytte. Den ble fraktet og levert på en stor trailer. På tunet ventet en stor mobilkran som heiste opp hytta, og plasserte den på det ferdige fundamentet.
I forkant hadde tomten blitt klargjort for strøm, vann og kloakk, og man hadde bygget grunnmur av betong.
– Mandag kom hytta. Den har varme i gulvet, bad, toalett, dusj, spotter og belysning, kjøkken og kjøleskap, varmepumpe og alt, og fredag flyttet de første gjestene inn. Vi har bare satt inn seng, pyntet og gjort det koselig der.
-Vi har fått en del henvendelser fra familier og vennepar som har lyst til å bo der. Vi har 19 andre rom her. Da kan jo barna få et annet rom. Samtidig er det plass til å være fire stykker å spise og henge utenfor glasshytta.
Neste blir norskprodusert
Ingen av eierne har helt gitt slipp på bylivet.
– Vi har vært her i to måneder. Det er mye nytt som skal på plass. Det blir «ordinær» jobb på ukedagene, og hotelldrift og gjester i helgene. Speilhytta er forresten et fantastisk hjemmekontor. Jeg vurderte om jeg skulle sette meg der i dag, sier Månum.
De har allerede planer om å sette opp flere glasshytter.
– Når vi skal sette opp nye hytter, har vi tenkt å få dem arkitekttegnet og bygget rett på plassen. Da er det naturlig å bruke lokale glassprodusenter, avslutter Anders Månum.
Fakta
- Glass: Mirastar speilglass, 2-lags isolerglass
- Profil: Aluminiumsprofil
- U-verdi glass: 1,1 W/(m²K)
- U-verdi glassprofiler: 1,8 W/(m²K)
- Total U-verdi: 1,5 W/(m²K)
LES OGSÅ: Modernistisk mikro-hus fra Todd Saunders
LES OGSÅ: Woodnest: Hytte med utsikt