Finansparken i Stavanger

Et krystallinsk ytre, nesten utelukkende i glass, og et mykt og lyst indre med mye tre. Finansparken i Stavanger er et bærekraftig og innovativt bygg.

Tekst: Guro Waksvik
Publisert på glassportal.no i 2019.

Sammen med arkitekt Thor Olav Solbjør og Ali El Hajj hos fasadeentreprenør Rubicon fikk vi være med på en forhåndsvisning av et av Europas største næringsbygg i massivtre.

Bygget ligger lavt mot syd og byens gamle trehusbebyggelse, og reiser seg i opptil 7 etasjer mot parken i nord. Her er bankens interne storstue, med et fantastisk utsyn over by, fjell og fjord.

– Vi ønsket transparens og åpenhet. Ved å gi bygget en glassfasade åpnes det opp for omgivelsene utenfor. Vi ønsket også transparens mellom avdelingene, og valgte å bruke mye glass også inne, sier arkitekt og daglig leder i SAAHA AS, Thor Olav Solbjør.
Bygget har et unikt, organisk formspråk. Rekkverk og trapper i tre har møbelkvalitet, og er håndpusset på fabrikk. Atriet, husets hjerte, har en flott skulpturell trapp som leder opp mot sosiale soner og møteplasser.

– Tre er miljøvennlig og bra for helsen. Ved å bruke tre bygger vi videre på trehusbebyggelsen i Stavanger. Tre er bærekraftig, gir bedre luftkvalitet og inneklima, reduserer støy, og skaper trivsel. Treets egenskaper er i tråd med våre verdier, sier Solbjør.

Det er brukt massivtre i gran og limtre av bøk og gran. I himlingene er det ask. Bygget er 7 etasjer på det høyeste. 3 underetasjer i betong rommer parkeringsplasser og tekniske rom.

SpareBank 1 SR-Bank hadde lenge hatt tanker om å samle bedriftens tre virksomheter i et nytt felles bygg. Det ble utlyst en konkurranse i 2013. Utkastet signert Helen & Hard i samarbeid med SAAHA AS gikk av med seieren.

29. november åpner Finansparken, på dagen 180 år siden bedriften i sin tid fikk konsesjon til å drive bank. Visjonen er trivsel og vekst i et kompetansesenter for verdiskapning og finans. Bygget er blitt kalt en ledestjerne for utvikling av moderne arkitektur

5 kilometer glassfinner

Bygget reiser seg på det som en gang var parkeringsplass for besøkende til kuppelhallen i Stavanger, et av byen konserthus. Finansparken er V-formet, med en inngangsfasade i glass mot den eksisterende trehusbebyggelsen. Over atriet er det et glasstak, mens fasadene mot øst, sør og vest har utenpåliggende vertikale glassfinner.

– For å få det så transparent som mulig, ønsket vi ikke utvendig solskjerming. Vi løste dette ved å bruke vertikale glassfinner som et passivt solskjermingstiltak. Det fungerer godt på de store flatene mot øst og vest. De bidrar også til å gi fasaden et uttrykk i stadig forandring, alt etter vær og vind, forteller Solbjør.

Innvendig solskjerming kan styres av byggets brukere ved behov. Rubicon har levert glass, aluminiumfasader og glasstak til atriet. Prosjektleder Ali El Hajj, har deltatt med design og prosjektering, og har fulgt bygget fra begynnelse til slutt.

– Det mest spesielle med bygget er glassfinnene. Vi utviklet en helt spesiell aluminiumprofil for innfesting av finnene, forteller han.

Fasadene har totalt 5 kilometer med glassfinner. Finnene består av to lag glass, et klart og et bronsefarget som gir et gyllent uttrykk. I lamineringssjiktet mellom glassene er det solbelegg. Finnene er 2 centimeter tykke.

Spesielt glasstak

– Glasstaket over atriet er også spesielt. Glasset av typen OKALUX er ikke gjennomsiktig, men slipper inn mykt og fint lys, og hindrer skarpe skygger ved sterk sol. Behovet for kunstig belysning blir mindre, forteller Hajj.

Prosjektering og montering har gått bra, til tross for kompleks geometri, spesielt i inngangspartiet.

– En liten unøyaktighet kan får store konsekvenser, og bygg i tre er i bevegelse. Noen utfordringer har vi hatt, men vi har funnet godt løsninger.

Hajj er stolt, og synes bygget er blitt flott. Han tror godt samarbeid er en av suksessfaktorene.

Finansparken var opprinnelig planlagt som et BREEAM Excecllent bygg. Nå ligger det an til å bli sertifisert Outstanding, som det femte i Norge så langt.

Fakta: Finansparken

  • Byggeår/ferdigstillelse: 2016-2019
  • Sted: Stavanger
  • Type bygg: Næringsbygg
  • Arkitekt: Helen & Hard og SAAHA AS
  • Byggherre: SpareBank 1 SR-Bank
  • Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør avdeling Rogaland
  • Treleverandør: Moelven
  • Fasadeentreprenør: Rubicon AS
  • Bruttoareal: 22.600 kvadratmeter
Neste artikkelPassivhus på et plan

Siste innlegg

Foto av BIPV i Copenhagen International School

Form, farge og tekstur på bygningsintegrerte solcellepaneler

I dag er det mulig å fremstille relativt effektive solcellepaneler med nær sagt ethvert visuelt uttrykk. Dette gir store muligheter for bygningsintegrasjon. Tekst: Erik Stensrud...