Elektrokromatisk glassfasade

9 365 kvadratmeter med elektrokromatisk glass har forvandlet en gammel mursteinsbygning til et eksklusivt og moderne hovedkvarter for det engelske spillselskapet Tombola.

Viktorianske Roseline Building er en verneverdig «Grade 2-listed» bygning i byen Sunderland på østkysten av Storbritannia. Den er en del av en historiske industriell arkitektur langs bredden av River Wear, og har blant annet blitt brukt til skipsbygging.

Nåværende eier av bygget, Tombola, utvikler og markedsfører online nettspill. De har filialer i Milano, Madrid, København og Gibraltar, men ønsket at hovedkvarteret skulle forbli i Sunderland der bedriften ble etablert i 2006, skriver Sage Glass i en pressemelding.

For å tiltrekke seg dyktige spillutviklere, engasjerte de Ryder Architecture til å skape en moderne og attraktiv arbeidsplass.

Tombola House er en del av historiske industrielle arkitekturen langs River Wear i Nordøst-England. Foto: © James Newton

Transparens og åpenhet

Både utvendig og innvendig er bygningen totalt forvandlet. En trio av takgavler smelter sømløst sammen med et ytre skall av rød murstein.

Som en kontrast til dette åpnes østsiden opp med en heldekkende elektrokromatisk glassfasade.

Foto av Tombola House
De smarte glassene reduserer gjenskinn, og gjør ekstern solskjerming overflødig. Foto: © James Newton

De smarte glassene i bygningen justeres automatisk avhengig av solens posisjon. De reduserer også gjenskinn i dataskjermer, noe som er en stor fordel for spillutviklerne som gjerne jobber på flere skjermer samtidig.

Om kvelden skaper de store glassflatene både transparens og innsyn i bygget.

Foto av Tombola House
Den brede trappen midt i bygget fungerer også som en møteplass der seter i midten inviterer til å møtes. Foto: © James Newton

Tombola House inneholder bl.a. et stort atriumsområde, kafe, restaurant og treningsrom, og har stort fokus på å legge til rette for sosiale møteplasser. Et bredt trapperom midt i bygget binder sammen etasjene i det åpne kontorlandskapet, og gir mulighet til visuell kontakt.

Foto av Tombola House
Glassrekkverk erstatter vegger, og bidrar til et transparent og åpent kontorlandskap. Foto: © James Newton

En palett av murstein, glass, stål og eik skaper et minimalistisk og stramt design, og bygget har blitt tildelt en pris av Architects` Journal.

Fakta Tombola House

  • Beliggenhet: Sunderland, Storbritannia
  • Ferdigstillelse: 2019
  • Areal: 2 485 m²
  • Arkitekt: Architect Ryder Architecture
  • Kunde: Tombola
  • Elektrokromatisk glass: SageGlass®

Fakta glass med elektrokromatiske belegg

Elektrokromatiske glass er belagte glass hvor man kan justere solfaktoren og lysgjennomgangen ved bruk av strøm med lav spenning. Dette gir oss en mulighet til å få mørke glass med liten lysgjennomgang og høy solfaktor, med andre ord er det kun en liten mengde av solenergien som slipper gjennom. Kilde: glassportal.no

Siste innlegg

Foto av Lighthouse Aarhus

Lighthouse – verdens beste høyhus er av glass

Med sine 142 meter er Lighthouse Danmarks høyeste bygning. Glassfasadene gjør dette til et enestående og ikonisk prosjekt, og et eksempel på hvordan man...