Eilert Smith Hotel: Sømløse profiler løfter luksushotel

En eksklusiv glassfasade med buede skyvedører og slanke profiler pryder nyrenoverte Eilert Smith Hotel.

Funkisbygningen fra 1937 er tegnet av Stavangerarkitekten Eilert Smith, og er en av byens flotteste arkitektoniske perler.

Etter at Signe Anne og Kristoffer Stensrud kjøpte bygningen i 2011, er det tidligere næringsbygget nå forvandlet til et boutique-hotell.

Toppsuite med panoramautsikt

Trodahl Arkitekter AS har stått for rehabiliteringen samt påbygg av en 450 kvm penthouse-suite med panoramautsikt over havna.

Foto av Eilert Smith Hotel
Kun de vertikale profilene i glassfasaden er synlige. Foto: Coast Studio, Rasmus Hjortshoj

To tilbaketrukne toppetasjer er rammet inn av en nesten sammenhengende glassfasade med buede skyvedører.

Kringsjaa Norge AS har levert og montert glassfasadene.

– Vi har brukt smalprofilsystemet Sky-Frame Arc der kun de vertikale profilene er synlige. De har en profilbredde på tyve millimeter, og tilfredsstiller alle byggetekniske krav. Dersom det er høye vindlaster på prosjektene utvides profilen til 28 millimeter. Da kan systemet tåle vindlaster opp til 3,6 kN/m2 (Sky-Frame Hurricane). I disse profilene kan glassene være opp til 54 millimeter tykke. Med store glass og lite profiler ligger U-verdien med 3-lags glass fra 0,75 til 0,85, sier prosjektsjef Vegar Sivertsen.

Terskelfritt

De slanke profilene gir mye dagslystilgang, og den terskelfrie løsningen har eget integrert dreneringssystem.

– Det er en kombinasjon av faste og skyvbare felt i fasadene. Alle profiler er bygget inn i gulv, vegger og tak, slik at man får glass helt ned til gulv og helt opp til himling. Det er en fordel å være tidlig ute i prosjekteringen for å få plass til dette, fortsetter Sivertsen.

Glassene ble bestilt fra en sveitsisk glassprodusent, og profilleverandøren limte på en glassforsterket polyesterprofil rundt glassene før de ble skipet videre til Stavanger.

– Dette er vårt første Sky-Frame ARC prosjekt i Norge, og vi hadde derfor montasjehjelp fra produsenten. Det var litt utfordrende å heise glassene opp til toppetasjene, spesielt på langveggen der kranbilen måtte stå på gavlvegger.

Samspill

Livsstilhotellet har til sammen tolv rom, alle individuelt utformet med materialer og design av høy kvalitet.

Foto av Eilert Smith Hotel
Det er brukt eksklusive materialer i hele hotellet. Foto: Coast Studio, Rasmus Hjortshoj

I toppetasjen er det et flott steingulv som går fra leiligheten og videre ut på terrassen.

– I dette sømløse systemet er karmene nedfelt både i gulv og himling. Jeg synes det har blitt veldig fint. Profilene samspiller bra med omgivelsene, og spesielt i steingulvet på toppen. Du kan se linjene fra innsiden gå videre ut på utsiden. Våre ambisjoner var å få inne og ute til å gli sammen, og det har vi lykkes med, sier arkitekt Pål Trodahl.

Foto av Eilert Smith Hotel
Solskjermingen består av spesialdesignede lameller som er nedfelt i gulv og himling på utsiden av glassfasaden. Mønsteret er hentet fra hotellets logo, og er et gjennomgående designelement i hele bygget. Foto Lars Petter Pettersen .

Det er også spesialdesignet et eget fasadeprodukt for prosjektet. Utvendige metallfargede lameller er nedfelt i gulv og tak på utsiden av glassfasadene. Ved hjelp av manuell styring kan disse trekkes ut langs fasadene.

Stjernerestaurant

Første etasje er redesignet for å skape en sammenheng med resten av bygget.

Her er det kun faste og ikke nedfelte glass i fasaden. I stedet er det lagt inn et messingfelt i topp og bunn for å understreke og bevare bygningens horisontale profiler.

Foto av Eilert Smith Hotel
Det nyrestaurerte hotellet ligger mellom Stavangers gamle trehus og nye høyhus. Det eksisterende klokketårnet er forlenget, to nye etasjer er lagt til, og hotellet fremstår som nytt og moderne. Foto: Coast Studio, Rasmus Hjortshoj

Etasjen huser Re-Naa, den eneste norske restauranten med to stjerner i Michelinguiden. Restauranten valgte å flytte inn nettopp på grunn av de store vindusflatene, den vakre funkisfasaden og utsikten til innseilingen i Vågen.

Fakta Eilert Smith Hotel AS

 • Sted: Nordbøgata 8, Stavanger
 • Oppførelsesår: 2019
 • Byggherre: Nordbø Eiendom
 • Arkitekt: Trodahl Arkitekter AS
 • Glassleverandør: Kringsjaa Norge AS
 • Profiltype fasade: Sky-Frame Arc
 • Fasadeglass: SG42. 3-lags isolerglass
 • Solskjerming: Art Andersen, København

Fakta Trodahl Arkitekter

 • Etablert i 2001 av sivilarkitekt Ole Serinius Trodahl
 • Blant landets ledende innen rehabilitering
 • Hovedkontor i Sandnes, og et mindre kontor i København
 • For tiden fem ansatte, deriblant sønnene Pål og Ådne Trodahl

Fakta Kringsjå Norge AS

 • Etablert i 2016, og er et utspring fra Østheim Entreprenør AS og Østheim Montasje AS
 • Leverer blant annet innvendige og utvendige dører, vinduer, takvinduer og skyvedører
 • Satser primært i High end-markedet
 • Importerer for videresalg, men står selv for montasjen

Siste innlegg

Foto av nye Skimuseet

Glass og furu i nye Skimuseet

I forbindelse med 100-års jubileet for Skimuseet i Holmenkollen har inngangspartiet fått en ny del tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta. Ved å demontere en del av...