Dynamiske glass: Glass med innsynskontroll

Dette er gjennomsiktige glass som kan bli ugjennomsiktige.

Tekst: Mikael Ludvigsson

Polymersystemer bestående av PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystals) er den dominerende teknologien i én plattform.

En folie som inneholder PDLC er omgitt på hver side av et transparent og elektrisk ledende belegg. Belegget kalles ITO da det består av et IndiumTennOxid.

Disse beleggene er svært viktige som kontakter til en krets hvor gjennomsiktigheten av folien kan reguleres med elektrisk spenning. Til installasjonen kreves det en transformator som konverterer vekselstrøm til likestrøm.

Teknologien har vært kjent i flere tiår, men har fått mer oppmerksomhet de siste årene ettersom ulike nyanser også har kommet på markedet. Produktene er spesielt populære i møte- og konferanserom i kontorlandskap.

Disse personvernfoliene kan festes på toppen av floatglass eller lamineres mellom to glass. I hviletilstand, når strømmen ikke er på og det ikke er noe elektrisk spenning mellom elektrodene, er PDLC-partiklene tilfeldig orientert og sprer det innfallende lyset (solstråler, lampe) diffust i alle retninger. Folien blir da ugjennomsiktig/frostet, men slipper alt lys igjennom i alle retninger.

På den annen side kan dette oppleves som en ulempe, da folien krever en strømforsyning for å være gjennomsiktig.

Endringen fra ugjennomsiktig/frostet til gjennomsiktig er umiddelbar og har ingen forsinkelseseffekter.

 

LES OGSÅ: Transparent intelligens

Om forfatteren:

  • Mikael Ludvigsson er forsker ved Research Institutes of Sweden (RISE).
  • Ludvigson er utdannet sivilingeniør i teknisk fysikk ved Uppsala Universitet og har jobbet som forsker ved RISE, med glass som spesialfelt, siden 2011.
  • Ludvigson skriver en serie artikler for glassogfasade.no der utgangspunktet er at i stedet for å tenke glass må vi tenke transparent.

Siste innlegg

Illustrasjon av Kontrapunkt - nye Griegkvartalet

Henning Larsen og Rambøll vant konkurransen om Griegkvartalet

– Vinnerutkastet Kontrapunkt vil transformere det store rommet langs Grieghallen til et aktivt og levende byrom. Det blir et visuelt åpent og inviterende bygg...