På glassfasaden i Drammen Stasjon Business Center (DBC) er det keramisk print av elveløpet med stedsnavn oppover Drammenselva. – Vi ønsket å gi bygget en tilhørighet til byen, sier faglig leder Ole Wiig i NSW Arkitektur AS.
Arkitektfirmaet vant konkur-ransen om å utvikle Drammens nye businesskvartal i det gamle stasjonsområdet.
I 2019 ble Quality Hotel River Station, også omtalt som «Brunosten», ferdigstilt, og i februar i år sto DBC ferdig. Det elleve etasjer høye bygget er BREEAM-NOR Very Good-sertifisert, har passivhusstandard og Energiklasse A.
Det består av to trevolumer med et glassvolum i midten, og designet reflekterer at trelasthandelen i Drammensområdet dannet grunnlaget for byens fremvekst.
Dekor gir identitet
– Hvordan kan man, med den store glassfasaden, best signalisere at nå er vi i Drammen, og ikke i Kongsberg, eller et annet sted, sier Ole Wiig.
– Vi fant ut at vi kunne ta hele elveløpet, den nedre delen, og printe det på glasset. For at det skal være enda klarere å forstå har vi satt på de ulike stedsnavnene, fortsetter han.
H-Fasader Glassteam fikk jobben med å levere glassfasade med trykk.
– Det keramiske printet går over hele fasaden med et individuelt mønster på hvert glass. Dette gjorde monteringen til litt av et puslespill, og vi så for oss en del utfordringer der, sier prosjektleder Aleksander Gundersen Romsdal.
Imidlertid ble ikke dette noe problem.
– Ved god merking av de individuelle glassene i forhold til tegningen gikk gjen-nomføringen greit. Montøren hadde et kart som viste hvor glassene skulle være, og da var det å sette rett glass på rett sted.
En større utfordring var byggets tette plassering opp mot jernbanen. Underveis i monteringen måtte de ha både sonesperre og en tilsynsmann som passet på langs jernbanesporene.
Alt-i-ett-løsning
– Det som har vært spesielt morsomt med denne Structural Glazing-fasaden er at vi har benyttet omtrent «alle» løsninger du kan ha i en glassfasade, både fuget glassløsning, solbeskyttelse, lyddemping, steppet glass og emalit, sier Romsdal.
De 3-lags laminerte isolerrutene er av ulike formater, det største litt over seks kvadratmeter. Det er brukt 70/40 solbeskyttelsesglass i kombinasjon med innvendige screens der det trengs. Den keramiske printen fungerer også som solbeskyttelse avhengig av hvor tett dekoren er printet på hvert enkelt glass.
– Det er likt trykk på begge sider av glassfasaden. Vi ville at det skulle være like lett gjenkjennelig om du sitter i et tog på baksiden mot elva, eller beveger deg på gateplan i byen, sier arkitekt Wiig.
På nordsiden er glasset steppet. Glass møter glass, og er fuget sammen til et profilløst hjørne.
Emaliten finner vi på det indre glasset i dekkeforkantene mellom hver etasje.
Glassfasadene strekker seg opp mot en takterrasse, og helt øverst er det også montert en vaskeheis der knivkonsollene penetrerer fasaden og forankrer seg i fester på innsiden.
– Vi gikk et par runder hvor vi måtte melde fra til alle aktørene involvert om at plasseringen av disse måtte være helt presis for å treffe riktig på utfresningene i profilene, sier Aleksander Gundersen Romsdal .
Attraktivt bygg
Drammen er en by i vekst, men en stor del av innbyggerne er pendlere. I den videre utviklingen av byen ønsker man å tilrettelegge for flere arbeidsplasser, ikke bare i sentrum, men også nær tog-stasjonen, slik at folk blir uavhengig av bil eller buss.
DBC ligger i gangavstand fra toget, noe som gjør det veldig lett å komme til for de som jobber der.
– I utgangspunktet hadde Statens Veivesen leid ut tre etasjer, men de tok sjansen på et adskillig høyere bygg. I dag er hele bygget leid ut. Det har skapt mange arbeidsplasser i Drammen, og det synes vi er veldig hyggelig å ha vært med på, avslutter Ole Wiig i NSW Arkitekter.