Diamantpalasset i Ferrara har fått nytt liv med glass

Et av renessansens mesterverk, Diamantpalasset i Ferrara i Italia, har fått nytt liv. Arkitektfirmaet Labics står bak transformasjonen, som består av renovering og fornyelse. – For å bevare åpenhet valgte vi store glassflater i gangveien mellom byggene og hagen, forteller arkitekt Maria Claudia Clemente.

Tekst: Guro Waksvik 

Bygget fra 1400-tallet er på UNESCOs verdensarvliste, og er i dag et viktig sted for visning av kunst. Ytterveggene består av rundt 8500 hvite marmorblokker med rosa årer, skåret som diamanter. Plasseringen av diamantene varierer, for å skape en visuell effekt av lysrefleksjonene. For arkitektene har det vært spennende og spesielt å jobbe med en bygning av så høy historisk verdi.

Foto av Diamantpalasset i Ferrara
I forbindelse med renovering og fornying av Diamantpalasset i Ferrara har store glassflater og åpenhet vært arkitektens grunnleggende prinsipp. Foto: Marco Cappelletti

– Hvert prosjekt er forskjellig. I dette tilfellet var åpenhet svært viktig for å gi en god passasje gjennom hagen. Store glassflater i gangveien har vært et av de grunnleggende prinsippene for hele prosjektet, forteller arkitekt Maria Claudia Clemente i Labics.

Den lengste gangveien er drøyt 73 meter lang. Den binder sammen palassets to fløyer, og legger til rette for en flott vandring i hagen.

Foto av Diamantpalasset i Ferrara
Gangveien på 73 meter binder sammen palassets to fløyer. Foto: Marco Cappelletti

– Vi har brukt laminert sikkerhetsglass. Fordi gangveien fungerer som et klimaanlegg, en slags veranda som kan åpnes helt opp om sommeren, brukte vi ikke doble glass, forklarer Clemente.

Innvendig har bygget en renessansegård med et kloster og en marmorbrønn. Brønner av marmor er typisk for hager i Ferrara.

Glass – et viktig materiale

Foto av Diamantpalasset i Ferrara
Foto: Marco Cappelletti

I de gamle vinduene er glassmaleriene bevart. Nye polerte messingportaler er satt inn i begge vinger for å fremheve den romlige kvaliteten av renessansepalasset. Det viktigste grepet i hagen er forbindelsen mellom palassets to fløyer. En trekonstruksjon med vegger i glass strekker seg inn i hagen, og fremhever palassets geometri.

– Glass er et ekstremt viktig materiale. Bare tenk på arkitekturhistorien i det tjuende århundre. Kravene til riktig ressursbruk og klimaendringer krever imidlertid forsvarlig bruk av glass. Glassindustrien må hele tiden være i utvikling for å gjøre glasset enda mer bærekraftig, sier Clemente.

Arkitektfirmaet Labics ble etablert av Maria Claudia Clemente og Francesco Isidori i Roma i 2002. Arbeidet med oppussingen og renoveringen av Diamantpalasset startet i oktober 2020, og ble fullført i februar 2023.

Foto av Diamantpalasset i Ferrara
Foto: Marco Cappelletti

Siste innlegg

Illustrasjon av Nye Drammen Sykehus

– BIM er vår mulighet til å påvirke arkitekturen

Er Drammen Sykehus et skoleeksempel på hvordan digitale verktøy og BIM kan revolusjonere byggebransjen og levere prosjekter som både møter dagens behov, men også...