– Det er som å ha solbriller på huset

Per Olav Listou har et flott hus på en fantastisk utkikkstomt på Gjelleråsen nord for Oslo. Fra stue og terrasse kan han se helt ned til Oslofjorden. – Mine nye vindusglass med sol- og varmekontrollerende belegg demper både sollyset og varmegjennomgangen, sier den fornøyde huseieren.

Tekst: Harald Aase

Tradisjonelt forventer man at vinduer skal slippe inn dagslys og sikre utsyn. Gjøre ute til inne og omvendt. Men et vanlig isolerglass kan også slippe inn så mye som 65 % av solvarmen.

I moderne vinduer kan man ha energieffektive isolerglass med soldempende belegg, som slipper inn nesten like mye lys som vanlig glass, og kan stenge ute over to tredjedeler av den totale solvarmen.

Listou fikk hjelp av Dan Wilhelmsen hos Glassmester Reidar Hesler AS til å velge nye vindusglass til sin nå inneklimavennlige bolig.

Foto av Per Olav Listou og Dan Wilhelmsen
Per Olav Listou har fikk råd av Dan Wilhelmsen om valg av glass da han rehabiliterte vinduene i huset sitt. Foto: Adam Stirling

– Vinduskarmene til Listou var godt vedlikeholdt og dermed kunne vi bytte kun glasset. Etter å ha diskutert med kunden om ønsker og behov valgte vi å foreslå såkalte Suncool 50/25. Glass med 50 % lysinnslipp og 25 % innslipp av solvarmen er ofte brukt i næringsbygg, men dette er glass man normalt kanskje ikke velger til boliger. I ettertid ser vi at valget var riktig for å imøtekomme kundens behov, sier Wilhelmsen.

31 år gammelt hus

Per Olav Listous bolig ble oppført i 1992. To lags glass i vinduene, isolerte yttervegger og etasjeskiller var gode forutsetninger for et energivennlig hus.

Foto av bolighus
Huset til Per Olav Listou ligger på Gjelleråsen utenfor Oslo. På toppen av hovedstaden er boligen eksponert for både sol og vind. Foto: Adam Stirling

– Vi bor i et vær- og vindutsatt hus, og med tiden fikk vi utfordringer med inneklima. Til tider kunne vi ha 30 varmegrader inne og sjenerende lys fra lav sol. Mitt første spørsmål til Dan var hvor lang levetid vinduer og glass normalt har. Svaret var 30-40 år, og det fikk meg til å tenke at det var på tide å både bytte til energieffektive isolerglass og sikre en form for solskjerming gjennom glassene. Nå har vi fått begge deler i én pakke. Huset gir oss nå et nytt inneklima, og vi har ikke hatt innetemperatur over 24,5 i første etasje, selv ikke når det var 30 grader ute. Men det gjelder å holde vinduene lukket. Når en unngår den enorme varmen, så blir luftkvaliteten også bedre. Det merkes spesielt nå vi kommer hjem etter en tur bort. Samtidig er sollyset dempet, og vi føler vi sitter behagelig og godt i sofaen «med solbriller» på, forklarer Listou.

Kostbare glass

U-verdien på de gamle vinduene med 2-lags glass var nær 3,0 W/m²K. Når Glassmester Reidar Hesler AS skulle bytte, kunne ikke alle vinduer få 3-lags glass.

– Falsen på åpningsvinduene var for smal for 3-lags glass. Derfor har vi på disse vinduene byttet til 2-lags glass, mens alle vinduer og dører med faste karmer har fått 3-lags. U-verdien er nå henholdsvis på 1,0 og 0,8. Det skal sies at disse glassene ikke er de rimeligste. Vi snakker vel om en kostnad på omkring 100.000 kroner, sier Dan Wilhelmsen.

Foto av glass med sol- og varmekontrollerende belegg
Her ser du visuell forskjell på vinduer med gammelt og nytt glass i boligen. Foto: Adam Stirling

– Kvaliteten vi har fått for denne prisen forsvarer investeringen. I tillegg til det allerede nevnte slipper vi en del innvendig vedlikehold. Solen har tidligere misfarget både parkett og møbler. Vi regner med at dette problemet er historie.

Påvirker strømforbruket

Per Olav Listou ser frem til å se om de nye glassene vil gi noe utslag på strømforbruket til vinteren.

– Fortsetter glassene å levere, regner vi med å holde fyringskostnadene til vinteren på et lavere nivå enn i fjor. I tillegg får vi bedre komfort i sofaen nær vinduene, fordi den innvendige overflaten på de nye glassene vil ha høyere temperatur om vinteren enn hva tilfellet var på de gamle, sier Per Olav Listou.

Fakta Sol- og varmekontrollerende belegg

  • Belegget er påført glassets overflate og er et varig belegg som ikke kan slites av.
  • Sol- og varmekontrollerende belegg slipper gjennom kortbølget energistråling, slik som synlig lys fra sola, mens langbølget energistråling reflekteres. På varme årstider reduseres behovet for kjøling, mens det på kalde årstider trengs mindre energi til romoppvarming.
  • Sol- og varmekontrollerende isolerruter tilbys i en rekke utførelser hvor det skiller på lysgjennomgang (TL), beskyttelse mot solvarme (g-faktor) og isoleringsevne (U-verdi).
    Slike isolerruter kan i dag leveres som fargenøytrale glass med god demping av solvarmen, godt gjennomsyn og med høyt innslipp av dagslys.

Kilder: glassportal.no og Pilkingtons glassfakta

Siste innlegg

Foto av tårnhytter i Manshausen 3.0

To tårn på Manshausen

Polfarer Børge Ouslands landskapshotell har blitt utvidet med hyttene Nansen og Amundsen som har glass fra tak til gulv. Tekst: Therese Myklebust   Arkitekt Snorre Stinessen har...