Byggsystemer med 100% resirkulert aluminium

WICONA og SAPA er varemerker eid av Hydro. Begge har tilbyr nå byggsystemer i aluminium som produserer profiler til dører, vinduer og fasader i 100% resirkulert aluminium – Hydro CIRCAL 100R.

Det nye resirkulerte materialet er produsert av 100% aluminium fra forbrukerskrap. Dette betyr at det er mulig å spesifisere profiler med nesten null karbonavtrykk (0,5 kg CO2e/kg aluminium i gjennomsnitt). Det laveste i verden, skriver selskapet i en pressemelding.

Det norske aluminiumkonsernet Hydro er i dag den eneste produsenten i verden som kan levere resirkulert aluminium fra forbrukerskrap med et karbonavtrykk nær-null.

Konsernet har etablert sin egen gjenvinningskanal. Dormagen-anlegget i Tyskland samler inn aluminium fra vinduer og fasader fra bygninger som demonteres. Profilene deles opp og separeres fra eventuelle fremmede og ikke-metalliske materialer, før aluminiumet strimles i små biter. Disse «aluminiumbrikkene» sendes deretter til Hydros anlegg i Clervaux (Luxembourg), hvor de produseres til lavkarbon pressbolter – Hydro CIRCAL 100R og 75R.

Ny teknologi gjør at den riktige legeringen kan identifiseres nøyaktig, noe som støtter produksjonen av denne konstruksjonskvaliteten med 100% resirkulert aluminium, og således unngår tilsetning av primæraluminium.

Dette innovative fremskrittet, og nøkkelen til suksessen, er utviklet ved å bruke kunnskapen fra produksjonen av Hydro CIRCAL 75R – et aluminium som inneholder minimum 75% resirkulert forbruksskrap fra utrangerte produkter. Hydro CIRCAL 75R har vært tilgjengelig siden 2019.

SAPAs ekstruderingsanlegget i Toulouse, og WICONAs ekstruderingsanlegg i Bellenberg (Tyskland), er i ferd med å levere sine første prosjekter i henholdsvis Paris og Augsburg. Til disse to prosjektene er det produsert totalt 130 tonn Hydro CIRCAL 100R aluminiumprofiler.

Med et samlet karbonavtrykk på kun 65 tonn gir dette en reduksjon på 800 tonn sammenlignet med karbonavtrykket til standard aluminium produsert i Europa.

Siste innlegg

Foto av tårnhytter i Manshausen 3.0

To tårn på Manshausen

Polfarer Børge Ouslands landskapshotell har blitt utvidet med hyttene Nansen og Amundsen som har glass fra tak til gulv. Tekst: Therese Myklebust   Arkitekt Snorre Stinessen har...