BIGs nye «hjernehus» skal gi synergieffekt

Bjarke Ingels Group (BIG) designer nytt Neuroscience Center på 20 000 m² for Aarhus Universitetssykehus (AUH) i Danmark der psykiatri og nevrovitenskap bringes sammen under ett tak.

– Hjernen er det mest komplekse organet i menneskekroppen. Vårt design gjenskaper hjernens viktigste trekk – gyrifiseringen – for å skape flere forbindelser innenfor et begrenset område. Bygningsfoldene bringer lys, nye veier og grønne lommer inn på sykehuset. Natur og biologisk mangfold blir en del av sykehusets forskning og pasientenes reise til helbred, sier Bjarke Ingels, grunnlegger av BIG, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Skyvedører av glass til Bjarke Ingels husbåt

The Danish Neuroscience Center (DNC) ble etablert i 2009, og har blitt et forsknings- og behandlingssenter i verdensklasse innen hjerneforskning.

Illustrasjon av nye Danish Neuroscience Center
Illustrasjon: BIG-Bjarke Ingels Group

Det nye bygget kobler seg direkte på den eksisterende campusen til AUH for å kunne intensivere samarbeidet mellom helsetjenester, utdanning og forskning.

Ved å folde ut planløsningen rundt et atrium sikrer designet en effektiv arealutnyttelse, og skaper en rekke forbindelser, soner og gårdsplasser, samt utsikt mellom hver etasje.

Illustrasjon av nye Danish Neuroscience Center
Illustrasjon: BIG-Bjarke Ingels Group

Pasienter og besøkende blir møtt av et stort resepsjonsområde. De ledes videre inn i et åpent atrium med et opplevelsessenter der man kan lære om sykehusets prosjekter gjennom en interaktivt utstilling.

Fra atriet kan man ta turen direkte videre til en av klinikkene ovenpå.

Ny organisering

For å unngå fragmentering av de ulike fagområdene har BIG foreslått å organisere virksomhetene etter funksjonene de har til felles. Målet er å bidra til inspirasjon, innovasjon og kreativitet.

– DNC søker å bygge bro over forskning og behandling av fysiske og psykiske sykdommer i hjernen, og av-stigmatisere psykisk sykdom. Historisk har sykehusene delt kunnskap og kompetanse inn i ulike spesialiteter og avdelinger. DNC søker å samle all nåværende og fremtidig kunnskap under ett tak for å skape synergier mellom ulike kompetanseområder og sikre en mer helhetlig tilnærming for å forstå og kurere sykdommer i hjernen, sier David Zahle, Partner i BIG.

Illustrasjon av nye Danish Neuroscience Center
Illustrasjon: BIG-Bjarke Ingels Group

Hjernehus

Prosjektet skal stå ferdig i 2026.

– Gjennom fantastisk støtte fra The Salling foundations og samarbeidet med BIG har vi kommet ett skritt nærmere å realisere nye DNC; et best mulig rammeverk for å ytterligere fremme nevrovitenskap og skape nye behandlingsmetoder for pasienter med sykdommer i hjerne, ryggmarg og nervesystemer. På samme måte som hjernen selv, må bygningen fungere som et rom for kunnskapsdeling som skaper nye forbindelser, sammenhenger og felles forståelse. Vi ønsker å utfordre tankesettet der man ser isolert på de fysiske og de psykiske sykdommene i hjernen. Beliggenheten mellom somatikken og psykiatrien ved AUH, samt BIGs design, skal fremme denne tilnærmingen. I vårt utrolige hjernehus vil det blir en forbindelse med omverdenen gjennom offentlig tilgang til opplevelsessentre, utstillinger og forelesninger. Dette blir et unikt og ikonisk bygg som jeg gleder meg til å følge hele veien, sier Jens Christian Hedemann Sørensen, professor i nevrokirurgi og styreleder i DNC.

LES OGSÅ: BIG designer Oslo Science City

LES OGSÅ: Transparens og bæring med buet glass

LES OGSÅ: «The Twist» vinner pris for arkitektur og ingeniørkunst

Siste innlegg

Foto av Hartmannns Brygge

Åpent på Hartmanns Brygge i Kristiansand

Restauranten Hartmanns Brygge har åpningsbare vegger og tak. Veggprofilene er i aluminium og takprofilene er av glassfiber. Glassfiber har god isolerende effekt og skaper...