Åpent på Hartmanns Brygge i Kristiansand

Restauranten Hartmanns Brygge har åpningsbare vegger og tak. Veggprofilene er i aluminium og takprofilene er av glassfiber. Glassfiber har god isolerende effekt og skaper ikke kondens i kaldt vær.

Tekst: Therese Myklebust

Når det stormer som verst ute på havet, og bølgene spruter langt opp på vinduene, eller når sola steker og havet er blikkstille, skal man kunne sitte varmt og behagelig ytterst på bryggekanten i Nodeviga, og kjenne naturen helt inn i lokalene.

Hartmanns brygge ble etablert for over to hundre år siden. I 1804 overtok tyske Josias Schmidt huset på brygga inkludert strandlinje. Der startet han trelasthandel, ølbryggeri og brennevinsdestilleri. I 1822 dør han, bare 40 år gammel. To år etter ankommer Anton Karl Hartmann fra Flensburg til Kristiansand, overtar både enken og virksomheten, og dette er starten på Hartmanns brygge.

I dag står selskapet Hunsfos Opplevelser for driften av de ærverdige lokalene. De har renovert det gamle bygget og utvidet med et nytt glassbygg med plass til 200 personer.

I mars åpnet de dørene, og Hartmanns Brygge skal være sommer- restaurant i juli og møte- og festlokale resten av året.

Foto av Hartmannns Brygge
Restauranten har et gladkjøkken-konsept der gjestene selv kan være med på å lage en fireretters middag. Foto: Glenn-Thomas Haugaard

Isolert løsning

– Hartmanns Brygge er en vanvittig fin plass der du har hav på tre kanter. Siden det skal være helårsdrift ønsket kunden en helisolert løsning der både tak og vegger kan åpnes opp om sommeren, forteller Rita Moland Flesner, daglig leder i CG Glass & Fasade AS som har vært leverandør av det nye glassbygget.

Foto av Hartmannns Brygge
75 % av det totale takområdet kan åpnes. Foto: Glenn-Thomas Haugaard

Taket bedriften har levert er helisolert med to-lags solbeskyttelsesglass. Profilene er av glassfiber, og har god isolerende effekt. I motsetning til metallprofiler skapes det ikke kondens i kaldt vær.

Hver takenhet består av fire skyvbare glasspaneler. Ett er fast og de andre glir under når de åpnes. 75 % av det totale takområdet kan åpnes. I løpet av dagen fungerer taket som en passiv solfanger, og varmer opp inneluften. Den elektriske løsningen har også sensorer som lukker taket automatisk når det begynner å regne.

Glassveggene består av totalt 15 elektrisk hev- og senk skyveluker med isolerte aluminiumsprofiler og to-lags isolerglass.

– Den gamle uteserveringen har blitt et lokale vi kan bruke hele året. Vi kan åpne taket på sommeren, mens resten av året kan vi ha det på og varme opp lokalene. Det blir godt og varmt her inne, og vi har og satt på kjøling innimellom. Siden det ikke har vært sommer på Sørlandet ennå har vi ikke fått testet ut åpningsfunksjonene så mye, men foreløpig ser det veldig bra ut, sier Agnar Espegren, daglig leder i Hunsfos Opplevelse AS.

Foto av Hartmannns Brygge
– For oss har dette vært et flott referanseprosjekt, sier Rita Moland Flesner i CG Glass & Fasade AS. Foto: Glenn-Thomas Haugaard

I det nye glassbygget er det er laget et nytt gulv av betong med varmekabler. Som oppvarming er det installert tre varmepumper.

For CG Glass & Fasade er det det første prosjektet der de har levert det nye isolerte glasstaket.

Illustrasjon av profiler
Takprofilene er av glassfiber og isolerer godt slik at det ikke dannes kondens. Illustrasjon: Bentech

Fakta

 • Prosjekt: Hartmanns Brygge AS, Nodeviga 1, Kristiansand
 • Arkitekt: Trollvegg Arkitektstudio AS i Kristansand
 • Fasadeentreprenør: CG Glass & Fasade AS
 • Fasader: SAPA 4150 system (fasade system) og SAPA 1086 og 2086 system (sidevegger og dører)
 • Innvendig foldedør: SAPA AMBIAL system
 • Glasstak: Bentech system. Glass: 2-lag – 6 mm Sunguard SN 29/18 HT Tempered +14 mm chromatec black Argon gas +44.1 + silicon sealed edges
 • Svalson Thermo elektriske skyveluker: Glass: 2-lag – 4T-15Ar-(S)4T Svart varm kant.
 • Glassene til fasader og dører:
  • 2-lag – 4 mm float klar / 18 / 4 mm energi 1.1
  • 2-lag – LAM 33.1 klar – 2(B)2 / 14 / LAM 33.1 energi 1.1 2(B)2
  • 2-lag – 6 mm herdet float klar / 14 / 6 mm herdet energi 1.1
  • 2-lag – 6 mm float klar / 14 / 6 mm energi 1.1

Siste innlegg

Foto av samspill i tidligfase

EBA lanserer ny samspillsveileder

Veilederen består av en forklaring på hva samspill er, grunnprinsippene, hvorfor det kan være fordelaktig og utfordringene med samspill. Veilederen er ment som et hjelpemiddel...